Soruların Gücü!

Soruların Gücü!

Son günlerde arkadaşlarımla beraber, ülkemize katkısı olacağını düşündüğümüz bir proje üzerinde çalışmaya karar verdik ve açıkçası tam olarak nereden başlayacağımızı da bilmiyorduk. Bunun için yön verecek ve aynı zamanda maddi katkı sağlayacak, uluslararası programlara başvurmayı denedik. Karşımıza ise beynimizi ciddi anlamda zorlayan sorular çıktı. Sonrasında ise aklımızdaki projeyi bu soruların sayesinde en iyi şekilde ifade ettiğimizi fark ettik. Bu sebeple doğru soru sormak ilgili bir şeyler paylaşmak istedim.

İş insanı Thomas J. Watson’ın da dediği üzere “Doğru soruyu sorma yeteneği, sorunun cevabının çok daha önemlidir”. Ama maalesef ki bir sorgulama modunda kalmak pek çok insana doğal gelmez, çünkü çocukluğumuzdan bu yana sadece cevaplara odaklanmaya şartlanmışızdır. Hatırlayın öğretmenimiz “Herhangi bir sorusu olan var mı?” dediğinde kimseciklerden ses çıkmazdı. Çünkü sorgulama halimiz bozulmuş ve hatta belki de hiç kullanılmayacak insan davranışına dönüşmüştür. Bunu aşanların ise istediklerini elde ettikleri görülüyor.

Yapılan araştırmalarda gösteriyor ki cevaplar yerine sorular için beyin fırtınası yapmak, geçmiş bilişsel önyargılardan kurtulmayı ve keşfedilmemiş alanlara girmeyi kolaylaştırır. Ancak takım halinde bir şeyler ortaya çıkaracaksanız, tecrübesi olmayan ve bilgi birikimi ya da dünya görüşü sizinkinden tamamen farklı olan iki ya da üç kişiyi dahil etmek en iyisidir. Sizin aklınıza gelmeyecek çok şaşırtıcı ve zorlayıcı sorular ortaya koyacaklardır, çünkü problem hakkında pratik edilmiş bir düşünme yöntemleri yoktur ve statükoya yatırım yapmazlar. Tehlikeli sorular sormaları ve görmezden gelinen bariz noktaları işaret etmeleri çok daha muhtemeldir. Bu da bulundukları her yapıyı geliştirecektir.

MIT’de profesör, kimya mühendisi, girişimci Robert Samuel Langer bu konu hakkında çok anlamlı bir şey söylüyor.

Öğrenci olduğunuzda, sorulara ne kadar iyi cevap verdiğinizle değerlendirilirsiniz. Başka biri soruları sorar ve şayet siz iyi cevaplar veriyorsanız iyi not alırsınız. Ancak hayatta, sorularınızın ne kadar iyi olduğuna göre değerlendirilirsiniz.

Özetle yaratıcı bir düşünce alışkanlığı kazanılmasına yardımcı olmak adına nerede olursanız olun doğru soru sormayı teşvik edin.

 

Buralarda Paylaş

Yorum gönder

You May Have Missed