Yönetim İçin Notlar

Yönetim İçin Notlar

Beklenmedik şeylerden faydalanmak istiyorsanız, beklenmedik şeyleri görmenizi ve bu durumlarda gerçekten dikkat kesilmenizi sağlayan bir işleyiş oturtmanız gerekir.

Bir kuruluş ancak bütün çalışanları bilgi akışına sürekli katkı sağladığında işleyebilir. Bu yüzden herkesin bilginin iletiminde ve edinimindeki kişisel sorumluluklarının bilincinde olması önemlidir.

Bir yere varmak istiyorsanız daima kendi kendinizi motive etmek zorundasınız. Çok başarılı işler başkaları tarafından motive edilerek ortaya çıkmıyor.

Çoğu işletme önümüzdeki 10 yıl içinde nelerin değişeceğini düşünür. Ama önümüzdeki 10 yıl içinde nelerin değişmeyeceği sorusu da bir o kadar önemlidir.

Değişimin en başarılı şekilde üstesinden gelmenin yolu değişimi bizzat yaratmaktır.

Disiplinler arası bir iletişim sayesinde, sorunları ve fırsatları daha iyi görebilmek ve her bir alandaki kilit kişilerin zorluklara dair görüş açılarını ve fikirlerini daha iyi kavrayabilmek mümkündür.

Doğru kararlara mümkün olduğu kadar çabuk fikir birliğine vararak ulaşamazsınız. Doğru ve etkili kararlar fikir ayrılığı yaratarak ve bundan faydalanarak sağlarsınız.

Etkili yöneticiler çevrelerine güçlü insanları toplar, çünkü doğru kararlar verebilmek için muhalefet kaçınılmazdır.

Etkili bir misyon, kuruluşun hangi alanda etkin olduğunun tereddütsüz anlaşıldığını ortaya koyar. Bunun için kuruluş üç alanda derin bir kavrayış geliştirmeli ve bazı kabullenmeleri esas almalıdır. Bunlar; ihtiyaçlar, güçlü yanlar ve kanaatler.

Gelecek bugünden şekillenir. Her uzun vadeli plan sonuçta çok sayıda kısa vadeli karar ve plan sayesinde gerçekleşir. Öte yandan, kısa vadeli bir karar ancak uzun vadeli bir plana katkı sağlıyorsa doğru karardır.

Güçlü yanlarınız ile değerlerinizin çeliştiği durumlara düşerseniz, yalnızca değerlerinize uygun davrandığınızda gerekli güç ve performans kaynaklarını harekete geçirebileceğiniz ilkesinde ayrılmayın.

İnsanlar birçok zaafı ve hatayı affeder, ama dürüstlükten yoksun olunmasını affetmez.

İşinizde gelişimi arzuluyorsanız, büyük görevlerin peşinde olun ve bunun için terfi beklentisine girmeyin. İşinizi iyi yaptığınız taktirde terfi edilme şansınız her zaman yüksek olacaktır, bazı istisnai durumlar haricinde.

Kuruluşun temel amacı güçlü yanları verimli, güçsüz yanları ise önemsiz hale getirmektir. Bu şekilde, tamamen normal insanlar sıra dışı işler başaracak duruma getirilmelidir.

Mevcut bilginin, bilginin verimliliğini arttırmak için kullanılması gereklidir. Bilgi işçilerinin üretkenliğini asla gözden kaçırmayın. Kuruluşa bu bilgiyi sağlayacak ve uygulamaya geçirecek onlardır.

Müşteri temeldir ve her şey bu temelin üzerine yapılandırılmalıdır. Müşteri sadece şirketin varlığı değil istihdamı da garantiler. Alman işadamı Reinhold Würth bu bağlantıyı şu şekilde ifade eder:” Benim elemanlarım benim çalışanlarım değil, müşterilerimin çalışanlarıdır.”

Müşteriler hiçbir zaman bir ürün satın almaz, onlar bir ürün ya ada hizmet sayesinde elde edecekleri değeri satın alırlar. Kendisi için değer yaratmayan bir şeyden tasarruf etmek müşteriler için kayıp değildir.

Parayla zaman elde etmeyi ne kadar çok başarırsanız, size daha yüksek değer üretimi sağlayan şeylere o kadar çok odaklanırsınız. Bunlarda size tekrar kaynak olarak dönecektir.

Piyasadaki konum, inovasyon becerisi, verimlilik, çalışanların niteliği ve tabii ki  finansal değerler çok önemlidir, fakat finansal değerler ilk değil düşünülmesi gereken son unsurdur. Bu unsurların çoğu ölçülemez ve mutlak sayılar değildir, ama yine de onları doğru değerlendirmeyi öğrenmelisiniz.

Şirket yönetimi hedefleri şu sekiz alanda tanımlamalıdır: piyasa konumu – inovasyon – verimlilik –  fiziksel ve finansal kaynaklar – karlılık – yönetici ekibin performansı, gelişimi ve bakış açısı – çalışanların performansı, gelişimi ve bakış açısı – toplumsal sorumluluk. Bunlar stratejinin yönelmesi gereken temel alanlardır.

Yönetim bilgisinde sistematik eğitim nedeniyle oluşan giderler, verimlilik avantajı ve hem çalışanların hem de kuruluşun etkinliğinin artışı sayesinde kendini çok çabuk amorti edecektir.

Zamanınızı yönetemiyorsanız, hiç bir şeyi etkili şekilde yönetemezsiniz. Zamanı etkili şekilde yönetmek büyük başarılar için temeldir.

 

 

Kaynaklar:

  • Collins, Jim : How the Mighty Fall-Why Some Companies Never Give In, New York, HarperCollins Publishers 2009.
  • Drucker, Peter : The New Realities, New Brunswick, Transaction Publishers 2003.
  • Gladwell, Malcolm : The Tipping Point –How Little Things Can Make a Big Difference, New York, Back Bay Books,2002.
  • Jenkins, Roy : Churchill, Oxford, Pan Books 2002.
  • Krames, Jeffrey : What the Best CEOs Know: 7 Exceptional Leaders and Their Lessons for Transforming Any Business, New York, McGraw-Hill, 2003.
  • Maciariello, Joseph and Drucker, Peter : Management, New York, HarperCollins Publishers 2008.

 

 

 

 

Buralarda Paylaş

Yorum gönder

You May Have Missed