Artırılmış Gerçeklik Ve Yeni Hayat
Yüz yüze eğitim hepimizin bildiği üzere maliyetlidir. Eğitimi verenlerin ve alanların fiziksel bir mekanda çok defa bir araya gelmeleri gerekir. Misal bir araba şirketini ele alalım, eğitimin konu aldığı makine ve teçhizat o anda ortamda bulunmazsa eğitimi alanların öğrendiklerini gidip o makine üzerinde denemesi ve aldığı bilgiyi uygulaması gerekecektir.
Artırılmış Gerçeklik (Augmented Reality – AR) üretim gibi görevlerde gerçek zamanlı gerçek mekanda ve adım adım yapıda bir görsel yönlendirme sunarak bütün sıkıntıların aşılmasını sağlıyor.
Diğer yandan ise hayatın her alanında kolaylıklar sağlayacak gibi. Örneğin eve IKEA’dan bir şeyler aldınız ve kullanma kılavuzundaki 2 boyutlu karmaşık bir şematik çizim 3 boyutlu etkileşimli bir hal alarak sizi bir sürecin içerisinde yönlendirebilir. Yani sizin düşünmeye ve algılamaya dair gösterdiğiniz çabayı en aza indiriyor. Yada yolda giderken bir anda arabanız bozuldu ve ne yapacağınızı bilmiyorsunuz. Hemen arabanızın görüntüsünü AR özellikli bir cihazla tamirciye gönderebilir ve onun yanınıza gelmesine gerek kalmadan, direktifleriyle en zor görünen arızayı bile gidebilirsiniz.
Sanal Gerçeklik ( Virtuality Reality – VR ) de AR’yi desteklemesinin yanı sıra farklı bir teknolojidir.
AR dijital bilgiyi fiziksel dünyanın üzerine bindirirken, VR gerçek dünyanın yerine bilgisayarda oluşturulan bir sanal dünya söz konusudur. VR, Şubat 2018 de ilk etapta 1,5 Milyar $ yatırımla Çin’de açılması planlanan VR tema parkı gibi eğlenceye yönelik uygulamalarda sıkça kullanılıyor olsa da eğitim amacıyla da kullanıyorlar. AR’de bulunan görselleştirme, talimat oluşturma ve etkileşim özelliklerine ek olarak VR’de simüle etme durumu da vardır.
AR, ilerleyen yıllarda hızlı şekilde hasta tanısı koyma, makinelerin arızalarını belirleme, bunlar öncesinde verilecek eğitimlerde, mail yapısında, telefon görüşmelerinde, eğlence sektöründe ve binlerce yerde görebileceğimiz kısaltma. Ne demek istediğimi, Meta‘nın CEO’su ve kurucusu Meron Gribetz’in 2016 yılında yapmış olduğu TED konuşmasında anlayacaksınız.
[wpvideo o7ioMI02]
Buralarda Paylaş
Yorum gönder