Öğrenci Zihniyeti

Öğrenci Zihniyeti

Öğrencilerin okulda başarılı olabilme yeteneklerine olan inançları kırılgan olabiliyor. Kritik soru ise, öğrencilerin öz yeterliliğinin okuldaki kaçınılmaz zorluklarla yüz yüze geldiğinde ne kadar iyi kaldıklarıdır.

Stanford Üniversitesi psikoloji profesörü Carol Dweck ve meslektaşları etnik ve ekonomik açıdan çok çeşitli öğrencilere yönelik araştırmalar yaparak bu esneklikteki merkezi bir faktörün öğrencilerin zeka konusundaki zihniyetleri olduğunu gösteriyor. Öğrenciler zekayı, sahip oldukları veya sahip olmadığı sabit bir nicelik (sabit zihniyet) olarak veya çaba ve öğrenme (gelişim zihniyeti) ile arttırılabilen yumuşak bir nicelik olarak görebilirler. Sabit Zihniyetli öğrenciler, entelektüel yeteneklerinin sınırlı bir varlık olduğunu düşünürler ve bunu iyileştirmekten ziyade kanıtlama konusunda endişelenme eğilimindedirler. Sıklıkla kendi yetenekleri hakkında endişelerle doludurlar. Bu zorluklar ve aksilikler yıkıcı düşünce (örn: “aptal olduğum için başarısız oldum”), duygu  (aşağılanma gibi) ve davranışa yol açabilir. Buna karşın, Gelişme Zihniyetine sahip öğrenciler, aynı meydan okumayı, öğrenme fırsatı olarak tamamen farklı bir  şekilde algılarlar.  Sonuç olarak, yapıcı düşünce, duygu ve davranışlarla cevap verirler. Bu zihniyet, öğrencilerin uzun vadeli öğrenime odaklanmak için geçici gerilimleri aşmalarını sağlar.

Öğrenciler yada siz aşağıdaki grafiğin hangi tarafında olursanız olun, değişiklikler yapabilir ve bir Gelişim Zihniyeti geliştirebilirsiniz. Aşağıda, var olan zihniyetinizi ince ayarlayacak ve mümkün olduğunca gelişime odaklanıldığından emin olmanıza yardımcı olacak bazı stratejiler bulabileceksiniz.

12

 

KAYNAK : 

  • Carol S. Dweck, Gregory M. Walton, Geoffrey L. Cohen (2014), Academic Tenacity Mindsets And Skills That Promote Long-Term Learning
  • Association of American Colleges & Universities: https://www.aacu.org/sites/default/files/files/ild/symonette.makeassessmentwork.dweck_.pdf

Buralarda Paylaş

Yorum gönder

You May Have Missed