Annen Başarını Etkileyebilir Mi?

Annen Başarını Etkileyebilir Mi?

Psikolog, psikiyatrist ve psikanalizci John Bolwly yıllar önce Dünya Sağlık Örgütü (WHO) için hazırladığı raporda çocuğun annesi veya bakıcısı tarafından sevilmesinin ve onaylanmasının kişilik gelişimi açısından oldukça önemli olduğunu belirtmiştir. Çocuk yaşta anne veya bakıcı tarafından görülen davranışın ileride iş hayatını ve kişisel hayatını etkilediğini sonraki çalışmalar bilimsel olarak gözler önüne sermiştir.

Bu araştırmalara ise aşağıdaki kişiler öncülük etmiştir.

Ainsworth; güvenli, kaygılı-kararsız ve kaçınan bağlanma stili olmak üzere üç kategori altında sınıflandırılmıştır.

Hazan ve Shaver; Ainworth’un çalışmalarını geliştirerek yetişkin bireylerin romantik ilişkilerinde sergiledikleri güvenli, kaygılı-kararsız ve kaçınan bağlanma stili olmak üzere üç kategori altında sınıflandırılmışlardır.

Bartholomew ve Horowiltz; güvenli, saplantılı, korkulu ve kayıtsız bağlanma stili olarak dört farklı boyutu ele alarak diğer çalışmaları bir ileriye taşımıştır.

Yukarıdaki çalışmalardan feyiz alan onlarca araştırma annelere ve bakıcılara çocuk yetiştirirken çok iş düştüğünü bilimsel anlamda göstermektedir. Çünkü o çocuklar GÜVENLİ – SAPLANTILI – KORKULU – KAYITSIZ kişiler olarak yetişiyor. Sonucunda ise bütün bir toplumu ve iş hayatını olumlu yada olumsuz şekilde etkileyen bireyler olmuş oluyorlar.

Belki de harika bir toplum ve iş hayatı yaratmak ANNELERİMİZİN elindedir. Ne dersiniz?

Buralarda Paylaş

5 yorum

comments user
renkliboyakalemi

tarih olarak çok eski çalışmalar. toplum devamlı değiştiği için zaman geçtikçe bazı çalışmalarda geçen tartışmalar da geçerliliğini yitiriyor. birinci dereceden çocuğun sorumluluğunu anneye verdiği için cinsiyetçi bir yazı olmuş. annenin eğitim düzeyi ile çocuğun akademik başarısı vb. üzerine akademik makaleler var literatürde. babalar da belki taşın altına elini koyduğunda belki harika bir toplumda yaşıyor oluruz. bunun dışında harika olmayan bir toplumun ve iş hayatının bütünüyle annenin üzerine yıkılmasını acayip yanlış buluyorum.

    comments user
    volkanaskun

    Haklısınız literatürde çok fazla bu konuda araştırma var. Dikkat ederseniz makale içerisinde bahsi geçen kişilerden feyiz alındığından bahsediyorum ki 18 yydan kalan temel bilgiler ışığından feyiz alan çalışmalarda vardır çoğu bilimde. Diğer taraftan cinsiyetçi bir yazı olmuş konusuna da katılamayacağım, konuya nereden baktığınıza göre saygı duyabilirim. Çocuk yetiştirirken baba faktörünün olmaması gibi bir durum yok tabii ki. Son olarak beni sosyal medyada takip etme fırsatınız olmadığını anlayabiliyorum ki buradaki kastım da her zaman olduğu gibi Anneleri ve Kadınları yüceltmek.

    Sevgiyle kalın,

comments user
renkliboyakalemi

cevabınız için gerçekten çok teşekkür edip buraya da bir link bırakıp gideceğim.

http://www.toplumsol.org/kadinlara-is-ogretmekten-vazgecin-mansplainingle-kendinizi-yuceltmeyi-birakin-tuba-torun/

    comments user
    volkanaskun

    Tam olarak anlaşılamamaktan kaynaklı üzüldüm böylesi cinsiyetçi yazıyı bırakmanıza.

    Sevgiyle kalın,

comments user
Latif

Çocuk % 80 oranında misyonunu anneden eğer annenin vizyonu varsa onuda aynı oranda anneden alır.kadınların hayatın içinde olmadığı toplumlarda annenin katkısı genellikle çocuğa misyon yüklemekle sorumlu kalır, eğer baba da vizyon varsa çocuğa aktarır.
Ama genellikle çocuk dünyayı ve babayı anne gözü ile görür, o yüzden bizim toplumumuzda BAŞARILI HER ERKEĞİN ARKASINDA BİR KADIN VARDIR deyişi vardır, ve bu kadın erkeğin eşi olarak düşünülür, aslında bu ANNE dir, Annesi sayesinde başarılı olmuş erkeği seçer eşi olacak kadın:)

Yorum gönder

You May Have Missed