İş Dünyasının Aradığı Beceriler

İş Dünyasının Aradığı Beceriler

Gelecekte çalışanlarının başarısında soft becerilerin önemi ve uygunluğu göz ardı edilemez. İşe alım yönetimi iletişim becerilerini, kişilerarası becerileri ve inisiyatif alma yeteneklerini piyasada en çok arzulanan üç beceri olarak görür ve bilgi, kavramsal anlayış için eşit öneme sahiptir. Şirketlerde yönetim, öğrencilerin sözlü (yüz yüze) ve yazılı iletişim becerilerini ve iyi aktif dinleme becerilerini göstermelerini beklemektedir.

Sözlü iletişim, fikirleri ifade etme ve akranlar, ekipler ve çalışma organizasyonları ile çalışma ilişkileri kurma yeteneğinden oluşur. Farklı platformlarda, notlarda, e-postalarda, raporlarda fikir ve kavramları açık ve net bir şekilde yazmak yazılı iletişim gerektiren teknolojik ilerlemeler nedeniyle 21. yüzyılda yükselmiştir. İşyerinde başkaları tarafından ifade edilenleri yakalamak ve anlamak, uygulamada doğruluk için iletişimi sentezlemek için aktif dinleme becerileri gereklidir.

Kişilerarası beceriler, bir bireyin kişiliğe dönüşme, sosyalleşmeyi ifade etme ve insanlarla ilişki kurabilme anlamına gelen karakter veya eğilimsel özellikleridir. Kişilerarası beceriler, soft beceriler hakkındaki literatür çalışmalarına göre ilk beş soft beceri arasında yer almıştır. Kuruluşların işyerinde aradığı pek çok soft beceri özelliği vardır ve duygusal zeka, bireyler için büyük performansın temel itici gücü olarak belirlenmiştir. Duygusal zeka, çeşitli soft beceri özelliklerini kapsar ve iki kategoriye ayrılır: kişisel yeterlilik (öz farkındalık) ve sosyal yeterlilik (ilişki yönetimi). Kişisel yeterlilik duygularınızın, güçlü ve zayıf yönlerinizin ve her özelliğin etkisinin farkında olmaktır ve sosyal yetkinlik sosyal farkındalık ve ilişki yönetimi ile ilgilidir.

Şirketler bir performans kültürü oluşturmak, bireyin güçlü yönlerine ve özgünlüğüne odaklanmak ve ondan yararlanmak ister. Bu duygusal zeka, soft bir beceri ile keşfedilir. Literatürde işyeri için gerekli olan ve işveren için değerli davranışlar sergileyen çok sayıda soft beceri vardır. İşyerinde dürüst olmak, onu göstermek ve değerleri belirleyen güçlü bir çalışma etiğine sahip olmak, işverenler tarafından çok aranmaktadır. Başkalarının sorumluluklarına dahi dikkat edilmesi işverenin adayı seçme olasılığını arttırmaktadır.

Ekip çalışması, ekip üyelerinizin en üst düzeyde potansiyel üretmesine aktif olarak yardımcı olmayı amaçlayan ve bencilce yalnızca kişisel kazanç elde etmeyi amaçlamayan işbirliği üzerine kurulmuştur. Uyumlu olma, özellikle son derece karmaşık ve hızla değişen pazar koşullarında ve işyerlerinde esnekliğe ve belirsizlikle başa çıkmaya olanak tanır. Profesyonellik, bir öğrenci stajyeri için işverenler tarafından çok değerlidir ve kuruluşun bireyin kamunun gözünde nasıl sunduğunu temsil eder. Eleştirel düşünme becerileri, bireylerin istenen sonuçlara ulaşmak ve engelleri aşmak için yeni fikirler üretmelerini sağlar. Problem çözme eleştirel düşünme, liderlik ve günümüz işyerinde çözüm getirmenin temel bir bileşeni olarak uyumlu olma gibi özelliklere sahiptir ve tüm disiplinlerde önemlidir. İşe alım yöneticileri, etkili soft becerilere sahip yeni girişlerin işletme karlılığı için kritik öneme sahip olduğunu ve öğrenciler için beceri geliştirme için öğrenme fırsatları olduğunu öne sürmektedir.

Şirketlerin dikkate alması gereken 490’den fazla soft beceri faktörünü vardır. Çok sayıda soft beceri ile organizasyon, endüstri ve yönetim tercihlerine bağlı olarak, en önemli özelliklerin beklentileri değişir. İşverenler başlangıçta stajları yetenek elde etmenin ekonomik olarak ucuz bir yolu olarak gördüler, ancak beceri eksikliği ve yetenek edinimi yaygın tekrar eden temalar haline geldikçe, işverenler stajları ve soft beceri gelişimini yetenek kazanmak için gerekli bir strateji olarak görüyorlar.

Araştırmalar, başarılı işe alım uygulamalarının önemli bir göstergesi olarak soft becerileri doğrulamıştır. İşe alım ve seçim ile ilişkili yüksek ilişkilendirme oranı ve yüksek maliyetlerle, birçok kuruluş, işe daha iyi bir iş uyumu sağlamak ve bilinmeyen yetenekleri işe alma ve eğitme riskini azaltmak için staj programları kullanmaktadır. Enerjik, hevesli ve ilgi çekici olduğunu gösteren olumlu ve etkili soft beceri özelliklerine sahip stajyerler, organizasyonun açılışları için kabul edilir ve istihdamın ilk gününden itibaren donanımlı olarak görülürler. Bu nedenle, eğitim kurumlarının güçlü bir soft beceri öğrencisi kadrosunun stajyerlik projesi için çalışma alanına girerken stajyerler için zorunlu olduğu bilinci taşımaktadır. İşverenler ve uygulayıcılar, soft becerilere çok değer verirler ve akademik kurumlar, öğrencilerin soft beceri katkısını keskinleştirmek için eğitime yatırım yapmalıdır. Bu nedenle, soft becerilerin rolü, staj atamalarının kalıcı istihdam fırsatlarına başarılı bir şekilde dönüştürülmesinin ayrılmaz bir parçasıdır ve profesyonel başarı ve ilerleme için gereklidir.

Buralarda Paylaş

Yorum gönder

You May Have Missed