Bu Sefer Aradığınız Kişiye Ulaşabilirsiniz

Bu Sefer Aradığınız Kişiye Ulaşabilirsiniz

2003 yılında aralarında nörobilim dalında öncü kişilerin yer aldığı 10 kişilik bir araştırma ekibi, iş dünyasında yoğun şekilde çalışanlar üzerinde bir araştırma yapıyor. 

Amaçları ise meditasyonun zihinsel ve fiziksel sağlığı ne şekilde etkilediği.

Hem olumlu hem de olumsuz etkileme indüksiyonuna yanıt olarak meditasyon grubunda antremanlarla sol taraflı aktivasyonda yani olumlu duygularla bağlantılı olan bölgesinde güvenilir artışlar gözlemlenmiş.

Diğer yandan ise deneklerde bağışıklık sistemi güçlenmiş. 8 haftanın sonuna doğru deneklere grip aşısı yapılıyor ve meditasyon grubunda yer alanların almayanlara göre bağışıklık sistemi aşıya karşı daha fazla antikor üretiyor. Yani bu süre sonunda meditasyon eğitimi alan çalışanlarda hem ölçülebilir şekilde mutluluk hem de bağışıklık sistemlerinde yüksek oranda güçlenme görülmüş.

Bu araştırma bize “Farkındalık Temelli Stres Azaltma” meditasyonun beyin ve bağışıklık işlevini olumlu yönde değiştirebileceğini göstermektedir.

Hayat kalitesini artıran bu bilimsel sonuçların gün geçtikçe çoğalması ve elimizdeki bilimsel verilerin artması ile birlikte meditasyonun gelecek yıllarda artan hızla insanların, organizasyonların, kurumların hayatlarına gireceğini düşünüyorum. Son yıllarda özellikle kurumsal dünyada  -Google ve Apple gibi- meditasyon ile yapılan uygulamalar artıyorken ülkemizdeki üniversitelerin ve şirketlerin bu konuya eğilmelerini öneririm.

 

Kaynak: Davidson, Richard J , Kabat-Zinn ve arkadaşları (2003) Alterations in Brain and Immune Function Produced by Mindfulness Meditation, Psychosomatic Medicine 65:564-570

Buralarda Paylaş

Yorum gönder

You May Have Missed